Treći mirovinski stup

mirovinsko-osiguranje-placa-poslodavac

S obzirom na to da sve više mlađih osoba počinje razmišljati o mirovini te da naši obvezni mirovinski fondovi nisu uvelike sigurni zbog sve većeg opterećenja mirovinskog sustava, mnogi su počeli štedjeti u vidu:

  • stambenih štednji
  • investicijskih fondova
  • dionica ili
  • dobrovoljnih mirovinskih stupova. 

Premije za III. stup dobrovoljnoga mirovinskog osiguranja može uplaćivati fizička osoba građanin, ali može i poslodavac za svog radnika.

Godišnje poslodavac može za svog radnika neoporezivo isplatiti 6.000,00 kn ili 500,00 kn mjesečno.

Kada poslodavac zaposlenicima plaća dobrovoljno mirovinsko osiguranje

Poslodavac može neoporezivo u korist svojeg radnika uplatiti premiju dobrovoljnog mirovinskog osiguranja, ako su kumulativno zadovoljeni sljedeći uvjeti:

  • premije dobrovoljnoga mirovinskog osiguranja uplaćuju se uz pristanak radnika
  • premije dobrovoljnoga mirovinskog osiguranja uplaćuju se tuzemnom dobrovoljnom mirovinskom fondu koji je registriran u skladu s propisima koji uređuju dobrovoljno mirovinsko osiguranje
  • svote premije dobrovoljnoga mirovinskog osiguranja uplaćuju se do visine 500,00 kn mjesečno, odnosno ukupno do 6.000,00 kn godišnje.

Neoporezive uplate u III. mirovinski stup NE ISKAZUJU se u Obrascu JOPPD te Poreznoj upravi o toj uplati nije potrebno dostavljati niti jedan drugi obrazac.

A što je s osobama koje obavljaju djelatnosti slobodnog zanimanja?

Obrtnik, poljoprivrednik i porezni obveznik koji obavlja djelatnost slobodnog zanimanja može neoporezivu premiju dobrovoljnoga mirovinskog osiguranja do 500,00 kuna na mjesec odnosno do 6.000,00 kuna na godinu evidentirati kao izdatak u Knjizi primitaka i izdataka.

Želite li saznati više informacija o dobrovoljnom plaćanju mirovinskog osiguranja svojim zaposlenicima, kontaktirajte nas.

PODIJELI OBJAVU
PRETRAŽI

ZATRAŽITE PONUDU