Reverse charge (prijenos porezne obveze) kod usluga

reverse-charge

Što je zapravo reverse charge?

Prema sadašnjem zakonu, poreznu obavezu preuzima izvršitelj usluga, dok reverse charge podrazumijeva prijenos te obaveze. Drugim riječima, poreznu obavezu preuzima primatelj usluge, a ne pružatelj.

Kad dolazi do takvog prijenosa i što morate znati ako ga obavljate?

Tuzemni porezni obveznici i inozemni primatelji usluga

Prema Zakonu o PDV-u, mjestom obavljanja usluga poreznom obvezniku koji djeluje kao takav smatra se mjesto sjedišta tog poreznog obveznika.

To znači da se na navedenu uslugu, koju obavlja tuzemni porezni obveznik, poreznom obvezniku iz EU-a i iz treće zemlje primjenjuje prijenos porezne obveze. 

Tuzemni isporučitelj ne obračunava Hrvatski PDV, već će primatelj usluge morati obračunati i platiti PDV u svojoj zemlji. Kako bi primatelj usluge znao da tuzemni isporučitelj nije obračunao PDV potrebno je na izlaznom računu staviti napomenu: 

REVERSE CHARGE 

ili

“Prijenos porezne obveze prema čl. 17. st. 1. Zakona o PDV-u i/iliCouncil Directive 2006/112/EC VAT Reverse charge, Article 196.”

Krajnji kupac – fizička ili pravna osoba?

Ujedno je bitno napomenuti tko je krajnji kupac u drugoj državi članici:

  1. Ako je krajnji kupac porezni obveznik ili pravna osoba koja obavlja gospodarsku djelatnost i registrirana je za potrebe PDV-a tzv. B2B onda se radi Reverse charge. Navedeno se provjerava u vies bazi
  2. Ako je krajnji kupac fizička osoba, tzv. B2C, tada je isporučitelj u obvezi platiti PDV u državi primatelja. Navedeno može učiniti kroz registraciju u drugoj državi članici ili kroz One-Stop Shop. 

Kupac, odnosno porezni obveznik kojem se isporučuju usluge mora biti evidentiran u bazi VIES poreznih obveznika. 

Kako se ti statusi svakodnevno mijenjaju, potrebno je osigurati dokaz da je kupac bio evidentiran kao porezni obveznik na dan isporuke dobara/usluga.

Ako još uvijek imate nedoumica u vezi ovog područja, ili niste sigurni kako napraviti reverse charge, javite nam se na info@act-konto.hr i postavite nam pitanja. Rado ćemo vam odgovoriti 🙂

PODIJELI OBJAVU
PRETRAŽI

ZATRAŽITE PONUDU