Znate li sve o isplatama učenicima i studentima na praksi?

isplata-studentske-prakse

Učenici strukovnih škola, ali i studenti na fakultetima, često imaju obvezu odraditi praktičnu nastavu. Praktična nastava se može odvijati kod obrtnika, ustanova, trgovačkih društva, zadruga i drugih organizacija.

Za izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja, obrtnik, kao i pravna osoba koja obavlja djelatnost vezanog obrta i želi primiti učenika na praktičan rad, mora imati dozvolu (licenciju) koju izdaje Hrvatska obrtnička komora. 

Poslodavac može sklopiti ugovor o provedbi praktične nastave

I to u ovim slučajevima:

  • ako ima propisane radne prostore i opremu
  • ako polazniku odredi mentora koji ima odgovarajuću kvalifikaciju i pedagoške kompetencije, a koji je u radnom odnosu kod poslodavca.

Prema Pravilniku o porezu na dohodak nagrada učenicima za vrijeme praktičnog rada i naukovanja i naknada učenicima za vrijeme dualnog obrazovanja, može se neoporezivo isplatiti do 1.750,00 kuna mjesečno.

Uvjet za neoporezivu isplatu je sklopljeni ugovor o naukovanju ili provedbi praktične nastave u skladu s programom obrazovanja dotične škole. 

Poslodavac koji prima učenike/studente za praksu mora za navedene voditi evidencije sukladno Pravilnikom o sadržaju i načinu vođenju evidencije o radnicima, te za sve isplate obavijestiti poreznu upravu na JOPPD obrascu. 

Kontaktirajte nas za više informacija!

PODIJELI OBJAVU
PRETRAŽI

ZATRAŽITE PONUDU