Dobit za nefinancijaše

dobit-za-nefinancijase

Kad vam knjigovođa kaže da morate platiti porez, pomislit ćete da je to PDV i da je to jedini porez koji se mora plaćati. Ali, naravno da nije.

Postoje tri vrste poreza koji poduzetnici najčešće moraju plaćati državi, a mi ćemo objasniti koje su razlike među njima:

  1. Porez na dobit
  2. PDV (Porez na dodanu vrijednost)
  3. Dohodak od kapitala

Porez na dobit

Dobit je razlika između prihoda i rashoda, tj. svega onoga za što ste izdali račune (bez PDV-a, i bez obzira jesu li plaćeni ili ne) i onoga što ste potrošili (primljeni računi, plaće, putni, honorari, režije, amortizacija, financijski rashodi i sl.)

Koliki je porez na dobit? Porez na dobit izračunava se na dobit, a stopa iznosi 10% za male poduzetnike (one koji su imali prihode u prethodnoj godini 7.500.000 kn).

Za primjer evo jedan izračun: ako je bruto dobit 8.800 kn, tada je potrebno platiti porez na dobit u iznosu 880 kn, a ostatak od 7.920 može ići kao isplata vlasniku (naravno, uz plaćanje još poreza na dohodak od kapitala)

PDV (Porez na dodanu vrijednost)

U sustav PDV-a poduzetnik može ući po sili zakona ili dobrovoljno. Ako se ulazi dobrovoljno, tada poduzetnik ima obvezu ostati u sustavu minimalno 3 godine. Ako se ulazi po sili zakona, dok se ostvare prihodi od prodaje roba ili usluga u iznosu 300.000 kn tada sljedeći mjesec poduzetnik postaje obveznik PDV-a i izdaje račune uvećane za 13% ili 25%.

Na primjer, ako je napravljena usluga u iznosu 10.000 kn neto, tada se izdaje račun kupcu za 12.500 kn. 

Porez na dohodak od kapitala

Što je porez na dohodak od kapitala? Dohodak od kapitala se plaća na neto dobit kada isplata ide vlasniku. Ako vlasnik želi svoju neto dobit isplatiti tada kod isplate mora još platiti porez na dohodak od kapitala u iznosu od 10%.

Primjerice, ako je vaša neto dobit 7.920 kn, tada je potrebno platiti porez u iznosu 880 kn, a ostatak od 7.920 može ići kao isplata vlasniku.

Imate li pitanja ili nejasnoća u vezi različitih poreza? Slobodno nam se obratite na info@act-konto.hr i rado ćemo odgovoriti na vaša pitanja!

PODIJELI OBJAVU
PRETRAŽI

ZATRAŽITE PONUDU